Košarkarska pravila

Košarkarska pravila

Poznaš košarkarska pravila?

Danes je košarka eden izmed najbolj priljubljenih športov pri nas in tudi na svetu. Slovenci smo celo zadnji evropski prvaki v košarki! Radi jo gledamo, radi smo del tekmovanja, ampak redkokdo pozna prav vsa pravila te igre. Poznaš torej košarkarska pravila? Če pogledamo na igrišče vidimo dve ekipi s po petimi košarkarji.

Košarkarska pravila so dokaj zapletena. Na obeh straneh sta koša skozi katera je potrebno vreči žogo. Če se to stori iz bližine, se moštvu prišteje 2 točki. Če igralec vrže v koš z razdalje večje od 6, 75m, se moštvu prišteje 3 točke. V igri obstajajo tudi prekrški, ki v določenih primerih botrujejo prostim metom. Uspešno zadet prosti met je vreden 1 točko.

Če je bil prekršek storjen pri metu izza črte, ki označuje met za 3 točke, ima igralec nad katerim je bil prekršek storjen, na voljo 3 proste mete, sicer zgolj 2. Če je bil pod prekrškom dosežen regularen koš, pa zgolj še enega dodatnega.

Košarkarska pravila so precej zapletena

Res je košarkarska pravila so precej zapletena, a se jih dokaj hitro privadimo. Vrnimo se za hip še k prekrškom. Igralec, ki je storil prekršek prejme osebno napako. V Evropi pravila velevajo, da ima lahko igralec največ 4 osebne napake, v primeru pete, pa mora igro zapustiti do konca trajanja tekme.

Omenili smo že da košarkarska pravila velevajo, da je na igrišču po 5 predstavnikov enega moštva. Igrišče je omejeno s črto, ki pomeni konec igrišča. V primeru da igralcu žoga uide preko črte, je ta nato na voljo nasprotni ekipi. Če igralec žogo preko črte ujame v zraku in jo brez dotika tal pošlje na igrišče, se igra lahko nadaljuje.

Košarkarska tekma je razdeljena na 4 četrtine po 10 minut, pri čemer se med drugo in tretjo naredi daljši premor. Včasih je bil to polčas, saj smo poznali zgolj dva polčasa in ne četrtin. Slednji sistem smo vpeljali po vzoru NBA lige iz ZDA.

Košarkarska pravila in vodenje žoge

Med samo igro je potrebno žogo z roko odbijati od tal. Odbijanje z dvema rokama se šteje za prekršek in se žogo dodeli nasprotniku. Prav tako pa je potrebno paziti da se žoge ne pošlje v stopalo. Košarkarska pravila v tem primeru prav tako velevajo prekršek.

Še ena zanimivost, ki košarkarska pravila dela tako zanimiva je, da se pri hoji, ali teku z odbijanjem žoge, ne sme narediti več kot dva koraka ne da bi žoga padla na tla. Tudi v tem primeru seveda žoga pripade nasprotniku. V košarki je višina igralcev izjemnega pomena, ni pa odločilna.

Najvišji košarkarji igrajo na poziciji centra, kar je povsem pod košem kjer čakajo na odbito žogo ali podajo. Na krilih pa navadno igrajo igralci, ki so dobri v metu z razdalje. Poznamo pa tudi tako imenovanega “playa”, ki je najbolj spreten igralec, z izjemnim tehničnim znanjem, je hiter, spreten in je dober podajalec. Tako, sedaj veste nekaj več o tej krasni igri z žogo.

Tagovi:

Više članaka

Kdo je izumil nogomet?

Kdo je izumil nogomet?

Čudovita igra pri kateri na travnati površini za eno žogo teka 22 igralcev iz dveh moštev. Na vsaki strani po en vratar in 10 igralcev. Tokrat nas zanima kdo je izumil nogomet in kdaj se je to zgodilo

Kako se lotiti fitnesa?

Kako se lotiti fitnesa?

Ko se človek zave, da ima na sebi nekaj odvečnih kilogramov in mu morda podoba v ogledalu ni pretirano všeč, se vpraša kako se lotiti fitnesa. Gre za vrsto vadbe, ki najbolj učinkovito topi kilograme

Kako izbrati kolo?

Kako izbrati kolo?

Ljudje smo aktivna bitja in radi počnemo marsikaj. Rekreacija je vsekakor pri samem vrhu seznama in takrat pomislimo na tek, tenis, ali pa denimo na kolo. Pa veš kako izbrati kolo, da bo kar najbolje