Kdo je izumil nogomet?

Kdo je izumil nogomet?

Pa poglejmo kdo je izumil nogomet

Čudovita igra pri kateri na travnati površini za eno žogo teka 22 igralcev iz dveh moštev. Na vsaki strani po en vratar in 10 igralcev. Tokrat nas zanima kdo je izumil nogomet in kdaj se je to zgodilo. So bili zares Angleži tisti, ki so prvi brcnili okroglo usnje? Tako je, z nogometom naj bi se na otoku pričeli ukvarjati v 8. stoletju.

A to še ni vse. Nekateri starejši zapisi kažejo, da bi se lahko ta popularna igra na nekakšen podoben način igrala že mogo prej. Ampak potem, kdo je izumil nogomet? Obstajajo zapisi, da naj bi se s podobnim športom ukvarjali že v 3. stoletju pred našim štetjem, na Japonskem namreč.

Pa pokukajmo v tiste nam bolj znane začetke te priljubljene igre, ki pa takrat ni bila nekaj najbolj simpatičnega. Prvi nogomet naj bi se med vojno igral kar z glavami nasprotnikov namesto z žogo. Ker je bilo vse skupaj preveč brutalno, so zadevo seveda prepovedali.

Zdaj vemo kdo je izumil nogomet

Čeprav vemo kdo je izumil nogomet, pa ne vemo kako je potekal razvoj te igre. Kot rečeno, so zaradi prvotne brutalnosti ta šport v Angliji prepovedali in morebitne udeležence tudi strogo kaznovali. Med igro se je namreč okoli sto ljudi pretepalo, grizlo in počelo še marsikaj drugega kar ne sodi v šport kot ga poznamo danes.

Seveda, prekrški obstajajo a so dokaj sprejemljivi, hkrati pa tudi kaznovani. Očitno je nekaj malega brutalnosti v tem športu vendarle preživelo. Zdaj vemo kdo je izumil nogomet, ampak kdaj se je pričel igrati v takšni obliki kot ga imamo v sodobnih časih?

Ker je bilo samo igro skorajda nemogoče v popolnosti prepovedati, se je oblast odločila raje, da se uredi nekakšna pravila in se ljudstvu dovoli zabava. Prva pravila so se v Angliji tako pojavila leta 1815, v modernejšo verzijo pa so bila nadgrajena leta 1848. Žal pa so se okoli pravil še nekoliko kresala mnenja.

Kdo je izumil nogomet kot ga poznamo danes?

Ustvarila sta se dva tabora in sicer eden, ki je želel moderno nogometno igro, kjer se žogo brca z nogo, ter drugi, ki je želel, da se lahko žogo prenaša tudi z rokami. Šlo je namreč za korenine samega športa ko se je lahko počelo pravzaprav vse. Ni pomembno samo kdo je izumil nogomet, ampak tudi kdo je pomagal pri razvoju.

Povedati je treba, da je popolnoma jasno kdo je izumil nogomet, saj so leta 1863 zasnovali angleško nogometno zvezo, ki je bila prva na svetu. Leta 1888 pa so bili priča ustanovitvi prve nogometne lige, ki je začrtala pot vsem ostalim. V resnici se je vojaška tekmovalnost prenesla na nekoliko bolj prijazen teren.

Morda tega niste vedeli, a prvi klub, ki ni prihajal iz Anglije je bil danski klub Kobenhavn Boldklub. To se je zgodilo leta 1876, kasneje pa so se pričeli rojevati novi in novi klubi povsod po Evropi. Nogomet je bil rojen!

Tagovi:

Više članaka

Košarkarska pravila

Košarkarska pravila

Danes je košarka eden izmed najbolj priljubljenih športov pri nas in tudi na svetu. Slovenci smo celo zadnji evropski prvaki v košarki! Radi jo gledamo, radi smo del tekmovanja, ampak redkokdo pozna p

Kako se lotiti fitnesa?

Kako se lotiti fitnesa?

Ko se človek zave, da ima na sebi nekaj odvečnih kilogramov in mu morda podoba v ogledalu ni pretirano všeč, se vpraša kako se lotiti fitnesa. Gre za vrsto vadbe, ki najbolj učinkovito topi kilograme

Kako izbrati kolo?

Kako izbrati kolo?

Ljudje smo aktivna bitja in radi počnemo marsikaj. Rekreacija je vsekakor pri samem vrhu seznama in takrat pomislimo na tek, tenis, ali pa denimo na kolo. Pa veš kako izbrati kolo, da bo kar najbolje