Kako pričeti s tekom?

Kako pričeti s tekom?

Vas zanima kako pričeti s tekom?

Če ste se znašli v trenutku, ko bi radi za svoje zdravje in telo naredili nekaj več in ste pomislili na kup različnih športov, ste se zagotovo vprašali tudi kako pričeti s tekom. Gre za vrsto rekreacije, ki je sila poceni in nadvse dobrodošla za človeško telo. S tekom se boste najlažje in najhitreje spravili v optimalno kondicijo.

Vsekakor je tek eden tistih športov pri katerih nam ni potrebno globoko seči v žep. Vas zanima kako pričeti s tekom in kakšno opremo potrebujete? V resnici ne boste potrebovali nič drugega kot tekaško majico, hlače in tekaške copate. Tekaška majica naj bo takšna da bo omogočala odstranjevanje potu z vaše kože, enako hlačke, tekaški copati pa naj bodo po vaši meri.

To pomeni, da vam bodo sedli na stopalo kot uliti in, da se boste pri teku počutili udobno. Človeška stopala se namreč razlikujejo zato ni vseeno kakšne boste izbrali. Vsekakor se pred nakupom posvetujte s prodajalcem.

Kako pričeti s tekom če si začetnik?

Eno najpogostejših vprašanj s tega področja je definitivno, kako pričeti s tekom če si začetnik. Za vse navdušene tekače začetnike, predlagamo postopno uvajanje v tek. To pomeni, da greste najprej na sprehod, kjer naj bo vaša hoja nekoliko hitrejša. Po nekaj dneh hitre hoje boste že začutili željo po teku.

Takrat naredite nekaj tekaških metrov, a takšnih umirjenih in brez pretiravanja. Ko začutite, da utrujenost preveč narašča, se ustavite in še malce hodite. Načini, kako pričeti s tekom povsem na začetku, so lahko različni, a le eden je najboljši za vas. To je tisti, ki vas ne bo odvrnil od nadaljnjega treninga.

Ja, res je. Brez težav lahko rečete trening. Prvi metri se bodo spremenili v neprekinjen tek po 20 sekund, nato pol minute in kasneje minuto. Ko boste začutili, da lahko brez težav tečete neprekinjeno, bodite prepričani, da vam takšno informacijo sporoča vaše telo, ki je končno pripravljeno na nekoliko resnejši trening.

Kako pričeti s tekom v naravi?

Če se sprašujete kako pričeti s tekom v naravi, lahko rečemo, da gre za eno najboljših odločitev. Tek v naravi je razgiban in zanimiv. Precej lažje se boste odpravili teč okoli jezera, v gozd ali po sprehajalni poti, kot po golih asfaltnih površinah, ali na tekaško stezo.

Narava ima svoj čar, bližina vode ali zavetje dreves pa vam bo dajalo boljši občutek pri razgretem telesu. Seveda boste tekli tudi v hladnejših obdobjih, a o tem morda kdaj drugič. Vas zanima kako pričeti s tekom na pravilen način? Vsekakor tako, da se pred pričetkom teka primerno ogrejete.

Tek na polno z neogretimi mišicami je izredno nevaren za poškodbe, in verjemite, ne želite si kakšne vnete ali celo natrgane mišice ali bolečin v gležnjih in kolenih. Za ogrevalne vaje ne boste potrebovali veliko. Nekaj hitre hoje, deset počepov, poskokov in nekaj raztegov pa boste pripravljeni. Vedno pričnite počasi in nato postopoma stopnjujte tempo do tiste mere, ki bo za vas znosna. Ne pozabite na vodo in veliko užitkovželimo!

Tagovi:

Više članaka

Košarkarska pravila

Košarkarska pravila

Danes je košarka eden izmed najbolj priljubljenih športov pri nas in tudi na svetu. Slovenci smo celo zadnji evropski prvaki v košarki! Radi jo gledamo, radi smo del tekmovanja, ampak redkokdo pozna p

Kdo je izumil nogomet?

Kdo je izumil nogomet?

Čudovita igra pri kateri na travnati površini za eno žogo teka 22 igralcev iz dveh moštev. Na vsaki strani po en vratar in 10 igralcev. Tokrat nas zanima kdo je izumil nogomet in kdaj se je to zgodilo

Kako se lotiti fitnesa?

Kako se lotiti fitnesa?

Ko se človek zave, da ima na sebi nekaj odvečnih kilogramov in mu morda podoba v ogledalu ni pretirano všeč, se vpraša kako se lotiti fitnesa. Gre za vrsto vadbe, ki najbolj učinkovito topi kilograme