Koliko planetov poznamo?

Koliko planetov poznamo?

Poglejmo koliko planetov poznamo

Če se človek kdaj vpraša koliko planetov poznamo, je odgovor nekoliko dvoumen. Dejstvo je, da so nas nekoč v šoli učili, da poznamo 9 planetov, kasneje v letu 2006 pa so znanstveniki s seznama enega umaknili. Tako je obveljalo da je v našem osončju 8 planetov in sicer;

Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. Zemlja ima tudi svoj naravni satelit, ki se imenuje Luna. A odgovor na vprašanje koliko planetov poznamo, vsekakor ni več enak kot pred leti. Z leti, ko je tehnologija napredovala in smo začeli gledati vse globlje v vesolje, se je na seznam planetov uvrstilo še veliko drugih.

Kot zanimivost dodajmo, da so razen Zemlje vsi planeti v našem osončju poimenovani po rimskih in grških bogovih. Planeti pa si med seboj navadno niso preveč podobni. Imamo skalnate kot je Zemlja, pa plinaste kot na primer Jupiter in ledene kakršen je Pluton. Čeprav vemo že veliko, pa je naše znanje o vesolju še vedno na začetku.

Kdo pove koliko planetov poznamo?

Zanimivo vprašanje je tudi kdo je tisti, ki določi koliko planetov poznamo v resnici. Gre za vedo, ki se imenuje planetologija in je skupek več različnih ved kot so; fizika, matematika, biologija, geografija in druge. Druge planete, ki ne krožijo v našem osončju so znanstveniki pričeli odkrivati po letu 1992.

Tem planetom pravimo zunaj sončni in jih odkrivajo skorajda na dnevni bazi. Odgovor na vprašanje koliko planetov poznamo, se tako ves čas spreminja, zato trdnega odgovora v roki nimamo nikoli. Znanstveniki so še posebej osredotočeni na iskanje planetov, ki so podobni Zemlji.

Človeška radovednost že od nekdaj sili nekam ven in jasno je, da si želimo kot vrsta nekoč zapustiti planet in poseliti druge. Bo pa to zelo težko, saj so najbližji potencialni kandidati ekstremno daleč, naša vesoljska tehnologija pa še vedno močno omejena. Bistvo planeta, ki ga iščemo je, da je skalnat, ima vodo, je podoben Zemlji in bi nudi dobre možnosti za preživetje in nadaljnji razvoj naše vrste.

Nejasen odgovor o tem koliko planetov poznamo

Zdaj že vemo, da bo konkreten odgovor na vprašanje koliko planetov poznamo ostal nekoliko odprt, vsekakor pa še vedno velja, da štejemo planete v našem osončju in tako lahko rečemo, da poznamo osem planetov in kar nekaj lun. In ne le lun, poznamo tudi druga nebesna telesa.

Globoko v vesolju se naokoli podi tudi veliko asteroidov, ki so nam zanimivi iz različnih razlogov. Po eni strani nam pomagajo najti odgovor na vprašanje koliko planetov poznamo, po drugi pa nam nudijo vpogled v to od kod prihajajo, kako staro je vesolje in kako je nastalo.

Tudi odgovor na slednje vprašanje je eden velikih ciljev naših znanstvenikov, kot tudi nas samih. Kdo smo zakaj smo, kdo je ustvaril vesolje, oziroma kako je nastalo. Ali bog obstaja ali ne? Kot rečeno, ljudje smo radovedna bitja in ženejo nas sile, ki jih še dobro niti ne poznamo. Morda res ne v celoti, a z vsakim novim odgovorom smo temu bližje.

Tagovi:

Više članaka

Kaj je umetna inteligenca?

Kaj je umetna inteligenca?

Za vse tiste, ki ne veste kaj je umetna inteligenca, smo pripravili članek s katerim bomo skušali malce približati vrhunsko znanost “običajnemu” človeku. Vsekakor ste za izraz umetna inteligenca že sl

Je računalnik pametnejši od človeka?

Je računalnik pametnejši od človeka?

Vprašanje ali je računalnik pametnejši od človeka že dolgo buri duhove. Tisti prvotni to vsekakor niso bili, saj so jih praktično gnala kolesca in zobniki. A napredek je iz dneva v dan bolj opazen, za

Kaj je perpetuum mobile?

Kaj je perpetuum mobile?

Će vas zanima kaj je perpetuum mobile in kaj pomeni, potem si najprej poglejmo zadevo povsem na začetku. Človeka že od nekdaj žene radovednost in želja po napredku. Postavili smo si prva bivališča, ji