Je računalnik pametnejši od človeka?

Je računalnik pametnejši od človeka?

Je računalnik pametnejši od človeka?

Vprašanje ali je računalnik pametnejši od človeka že dolgo buri duhove. Tisti prvotni to vsekakor niso bili, saj so jih praktično gnala kolesca in zobniki. A napredek je iz dneva v dan bolj opazen, zato je le še vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo.

Dejstvo je, da vprašanje ali je računalnik pametnejši od človeka nima takojšnjega odgovora. V nadaljevanju povemo nekaj več na temo umetne inteligence, za začetek pa izbrskajmo še podatek o trenutno najpametnejšem računalniku. Morda boste nekoliko razočarani, a trenutno največji vrhunec računalniške tehnologije deluje na stopnji štiriletnega otroka.

Verjetno vas takšen podatek nekoliko šokira a je precej razumljiv in realen. Čeprav sodobna znanost ve kako izdelati hitrejše procesorje z več moči in tudi dobro ve kaj potrebuje za nadaljnji razvoj, pa je težava v tem, da na voljo nima dovolj kvalitetnih materialov, ki bi bili za to potrebni. Gre za tako imenovane superprevodnike, a tudi na področju novih materialov se zadeve hitro spreminjajo.

Ali je računalnik pametnejši od človeka ali ne?

Odgovor na vprašanje ali je računalnik pametnejši od človeka bi bil ta hip vsekakor NE. A po drugi strani moramo priznati, da je človek proti računalniku že izgubil. Govorimo seveda o spektakularnem šahovskem dvoboju kjer je bil veliki mojster te igre Vladimir Kramnik poražen v dvoboju proti računalniku z imenom Deep Fritz.

Zavedati se je potrebno, da se računalnik, oziroma umetna inteligenca ves čas učita. Ali je računalnik pametnejši od človeka? Vsaj pri šahu že kaže tako. To pa pomeni, da prvi poraz verjetno pomeni tudi vse naslednje, saj bo računalnik v naslednjem dvoboju le še pametnejši. Težava se pojavi v dejstvu, da si lahko zapomni prav vse mogoče kombinacije saj se uči iz izkušenj. Človeški možgani tega enostavno ne zmorejo.

A še vedno velja, da so slednji mnogo kompleksnejši in sposobni opraviti s procesi, ki jih UI (umetna inteligenca) zaenkrat še ne zmore. Vsekakor pa v prihodnosti lahko računamo tudi na to.

Ne vemo ali je računalnik pametnejši od človeka

Ali je računalnik pametnejši od človeka, lahko zgolj ugibamo, a dejstvo ostaja, da človeških možganov ta hip ni mogoče zamenjati. Prav zato so tudi najmodernejši roboti še vedno videti zelo omejeni in bolj kot igrače, čeprav so nekateri namenski že zelo uporabni.

Govorimo o tem, da bi umetna inteligenca opravljala smiselne procese in sama razmišljala o tem kaj bo naslednji korak. Nekoč v prihodnosti se bomo zagotovo lahko zanesli na samovozeča vozila, robote, ki bodo kuhali in pospravljali, ter pazili na otroke. A do takrat je še dolga pot. Ali je računalnik pametnejši od človeka? Ne, vsekakor ne, le hitrejši pri določenih izračunih.

Deep Fritz je med šahovskim dvobojem denimo izvajal po milijon opreacij na sekundo. Neverjeten podatek in dokaz, da se je proti takšni sili težko, ali kar nemogoče boriti. In več podatkov kot zbere, še bolj pameten bo prihodnjič. Se sliši nevarno? No ja, malce prav gotovo, a človek ima še vedno v rokah stikalo.

Tagovi:

Više članaka

Kaj je umetna inteligenca?

Kaj je umetna inteligenca?

Za vse tiste, ki ne veste kaj je umetna inteligenca, smo pripravili članek s katerim bomo skušali malce približati vrhunsko znanost “običajnemu” človeku. Vsekakor ste za izraz umetna inteligenca že sl

Kaj je perpetuum mobile?

Kaj je perpetuum mobile?

Će vas zanima kaj je perpetuum mobile in kaj pomeni, potem si najprej poglejmo zadevo povsem na začetku. Človeka že od nekdaj žene radovednost in želja po napredku. Postavili smo si prva bivališča, ji

Ali je Zemlja ploščata?

Ali je Zemlja ploščata?

Morda se vam vprašanje iz naslova, ali je Zemlja ploščata, zdi nekoliko za lase privlečeno, a morda ne boste verjeli da obstajajo velike skupine ljudi, ki v to trdno verjamejo. V to ali je Zemlja ploš