Ali je Zemlja ploščata?

Ali je Zemlja ploščata?

Preverimo ali je Zemlja ploščata

Morda se vam vprašanje iz naslova, ali je Zemlja ploščata, zdi nekoliko za lase privlečeno, a morda ne boste verjeli da obstajajo velike skupine ljudi, ki v to trdno verjamejo. V to ali je Zemlja ploščata niso dvomili naši predniki, ki so bili v to trdno prepričani. Da je Zemlja ravna kot krožnik in podprta s stebri.

Da je Zemlja okrogla so pričeli pisati v antični Grčiji, ko pa je bilo na mizi še nekaj drugih predlogov. Od tega da je valjaste oblike do tega, da je nebo okroglo. Danes na to kar težko gledamo, a skušajmo razumeti da v tistih časih še ni bilo na voljo nikakršnih tehnoloških pomagal.

Znanstveniki in filozofi, ter teoretiki so do vseh dognanj prišli na način opazovanja z očmi in sklepanja. Kasneje so se pričeli pojavljati različni poizkusi in sčasoma je obveljalo, da Zemlja ne more biti drugačna kot okrogla. Tako je denimo trdil že tudi Aristotel.

Nekateri se še vedno sprašujejo ali je Zemlja ploščata

Res je. Tudi v letu 2021 se na svetu še vedno veliko ljudi sprašuje ali je Zemlja ploščata. Gre za dejstvo, da so določeni ljudje močno nagnjeni k različnim teorijam zarote in tako močno nasprotuejo uradni znanosti, da verjamejo zares nenavadne zadeve.

Ali je Zemlja ploščata danes res ne bi smelo biti več vprašanje na katero bi resno odgovarjali. Po drugi strani pa ta naš čudovit planet ponuja toliko osupljivih krajev, med katerimi so tudi ekstremno ravni, da se človek vseeno vpraša kje se vse skupaj sploh ukrivi.

Tisti najbolj goreči privrženci teorije zarote in tega, da je je naš planet raven kot palačinka, svoje trditve dokazujejo z odlomki v Svetem pismu. Sveta knjiga po kateri se ravna ogromno ljudi, je včasih tudi napačno interpretirana. Prav to pa je razlog, zakaj nekateri goreče verjamejo v to. Na njihovo žalost je znanost danes preveč napredovala, da bi lahko s svojo teorijo kdaj prišli v učbenike.

Ali je Zemlja ploščata ali ne?

Ni več vprašanje ali je Zemlja ploščata ali ne, pač pa zakaj se to sploh še kdo sprašuje. Morda se komu zdi zabavna misel hoditi po Zemlji dokler ne prideš do roba in padeš preko. Da cerkev ni bila tista, ki naj bi podpihovala tezo o ploščati zemlji dokazuje tudi dejstvo srednjega veka.

Takrat so vladarji s križem nad kroglo sporočali, da živimo na okrogli Zemlji pod Kristusom. Zanimiv podatek je tudi, da mit o tem ali je Zemlja ploščata sploh ne izhaja iz tako davnih časov kot bi si mislili. Šlo naj bi za prepričljivo pisanje zgodbic pisatelja Washingtona Irvinga (1783 – 1859), po katerem se je ta teorija razmahnila kot požar.

Konec koncev pa živimo v svobodnem svetu kjer si lahko vsak misli kar želi. Bilo pa bi napak s svojimi napačnimi tezami vzpodbujati druge, da ne bi verjeli kar nas uči moderna znanost. V vesolju imamo satelite, ki lepo prikazujejo obliko naše zemlje, okoli katere “plava” tudi vesoljska postaja.

Tagovi:

Više članaka

Kaj je umetna inteligenca?

Kaj je umetna inteligenca?

Za vse tiste, ki ne veste kaj je umetna inteligenca, smo pripravili članek s katerim bomo skušali malce približati vrhunsko znanost “običajnemu” človeku. Vsekakor ste za izraz umetna inteligenca že sl

Je računalnik pametnejši od človeka?

Je računalnik pametnejši od človeka?

Vprašanje ali je računalnik pametnejši od človeka že dolgo buri duhove. Tisti prvotni to vsekakor niso bili, saj so jih praktično gnala kolesca in zobniki. A napredek je iz dneva v dan bolj opazen, za

Kaj je perpetuum mobile?

Kaj je perpetuum mobile?

Će vas zanima kaj je perpetuum mobile in kaj pomeni, potem si najprej poglejmo zadevo povsem na začetku. Človeka že od nekdaj žene radovednost in želja po napredku. Postavili smo si prva bivališča, ji