Kaj je umetna inteligenca?

Kaj je umetna inteligenca?

Preverimo kaj je kaj je umetna inteligenca

Za vse tiste, ki ne veste kaj je umetna inteligenca, smo pripravili članek s katerim bomo skušali malce približati vrhunsko znanost “običajnemu” človeku. Vsekakor ste za izraz umetna inteligenca že slišali v kakšnem filmu, a dejstvo je, da je še kako resnična.

No ja, morda ne še v takšnem smislu in obsegu kot je predstavljena v fantazijskih filmih, vsekakor pa je na dobri poti tja. Vprašanje, kaj je umetna inteligenca je zanimivo vsem nam, saj bo v veliki meri krojila naša življenja v prihodnosti. Pa ne le to. Umetna inteligenca nam življenja kroji že danes. Se sprašujete kako?

Da za začetek razčistimo kaj to sploh je. Ne gre zgolj za nekega robota, ki zna sam pokositi travo, ali pa zavariti določene dele novega avtomobila. Gre za zelo sofisticirano programje, ki se je sposobno samo učiti in napredovati na več različnih področjih. V vojski, v prometu, v iskanju odgovorov na najtežja vprašanja človeštva.

Vsekakor nas zanima kaj je umetna inteligenca

Da bi prišli bližje odgovoru na to kaj je umetna inteligenca, se moramo poglobiti v človeške možgane. Človek si že od nekdaj želi izdelati računalnik, ali napravo, ki bo znala v popolnosti razmišljati in delati kot mi. Je to sploh mogoče? Morda, a vsekakor ne ta hip.

Bistvo umetne inteligence tiči v tem, da bi reševala naše težave in nadomestila človeško prisotnost tam kjer bi bilo mogoče. Pa poglejmo kaj je umetna inteligenca v avtomobilu. Gre za skupek tehnološke opreme podprte s programjem, ki se je sposobno učiti iz izkušenj.

Torej, za začetek spremlja voznika in vse njegove reakcije, pri tem pa opazuje in se uči o prometu in prometnih pravilih. V nekem trenutku, ko je zbranih dovolj informacij, se voznik nasloni nazaj, izpusti krmilo iz rok in le še opazuje, kako se njegov avtomobil vozi avtonomno in brez njegove pomoči. To je danes že mogoče, a še ni popolnoma varno. UI se še vedno uči.

Kaj je umetna inteligenca in kdaj bo postala enakovredna človeku?

Če se spet vprašamo kaj je umetna inteligenca in kdaj bo zamenjala človeka, lahko verjetno rečemo, da nikoli. Ali pa v to vsaj upamo, saj je dejstvo, da nas lahko takšen projekt prehiti in dobesedno postavi na stran. Ne želimo si namreč postati odvisni od nečesa kar smo ustvarili sami.

Ker je dandanes vse na svetu povezano v različne mreže in svetovni splet, je jasno, da lahko umetna inteligenca prevzame nadzor nad našim življenjem. Spraševali smo se kaj je umetna inteligenca, a na odgovor bomo morali še malce počakati. Načeloma že vemo kam peljejo stvari, a vsega vendarle še ne poznamo.

Pomembno bo, da ohranimo zdravo pamet in vgradimo določene varovalke, ki bodo preprečevale, da bi v popolnosti izgubili nadzor nad svojimi življenji. UI jih bo tudi reševala, a le dokler se ji bo to zdelo logično in smiselno. Kaj pa če se odloči, da je človek prevelika nevarnost za ta planet?

Tagovi:

Više članaka

Je računalnik pametnejši od človeka?

Je računalnik pametnejši od človeka?

Vprašanje ali je računalnik pametnejši od človeka že dolgo buri duhove. Tisti prvotni to vsekakor niso bili, saj so jih praktično gnala kolesca in zobniki. A napredek je iz dneva v dan bolj opazen, za

Kaj je perpetuum mobile?

Kaj je perpetuum mobile?

Će vas zanima kaj je perpetuum mobile in kaj pomeni, potem si najprej poglejmo zadevo povsem na začetku. Človeka že od nekdaj žene radovednost in želja po napredku. Postavili smo si prva bivališča, ji

Ali je Zemlja ploščata?

Ali je Zemlja ploščata?

Morda se vam vprašanje iz naslova, ali je Zemlja ploščata, zdi nekoliko za lase privlečeno, a morda ne boste verjeli da obstajajo velike skupine ljudi, ki v to trdno verjamejo. V to ali je Zemlja ploš