Toplotna črpalka za manjše stroške

Toplotna črpalka za manjše stroške

Toplotna črpalka za manjše stroške

Se tudi vi vsako zimo držite glavo ob prejemu položnice za ogrevanje? Celo najcenejši energent na trgu (peleti) se je v zadnjem času močno podražil. Rešitev je lahko toplotna črpalka. Gre za napravo, ki izkorišča okoliški zrak, zemljo in vodo za to, da poceni ali skoraj zastonj ogreje vašo hišo. Dejstvo je, da je toplotna črpalka danes že del skorajda vsake novogradnje v stare pa jih nekako niso vgrajevali, ker so menili, da ne bodo učinkovite.

To mnenje je večinoma prevladovalo zaradi zavedanja stare gradnje in slabe toplotne izolacije. A dejstvo je, da današnje naprave delujejo bolje kot kdajkoli prej in zagotavljajo zares velike prihranke. Seveda je ob tem dobro misliti tudi na ostale elemente, ki odločajo o tem kako energetsko učinkoviti bomo. Izboljšana izolacija sten, nova okna in vrata ter ustrezna senčila. Kot zanimivost povejmo, da obstajajo različne vrste toplotnih črpalk, ki so vsaka zase zanimive. Vaša odločitev bo pogojena z vašimi potrebami.

Kdaj je toplotna črpalka dobra rešitev?

Lahko bi rekli, da je toplotna črpalka vedno dobrodošla rešitev saj si z njeno pomočjo močno zmanjšamo stroške za ogrevanje. Odvisno od zgradbe in vrste črpalke, pa lahko z njo ogrevamo sanitarne vode ali celo ves objekt. Kot vemo toplotna črpalka ni ena sama, saj poznamo nekaj vrst, ki jih delimo glede na način izkoriščanja vira za ogrevanje. Poznamo toplotne črpalke; zrak-voda, zemlja-voda in voda-voda. Pa za začetek poglejmo kako sploh delujejo.

Toplotne črpalke so naprave, ki za ogrevanje uporabljajo okoliški zrak, vodo ali temperaturo iz zemlje, ki je višja na določeni globini. Poleti sonce denimo segreje zemljo in toplota se v njej dobesedno skladišči. Z ustrezno toplotno črpalko izkoristimo to brezplačno toploto in jo uporabimo za segrevanje sanitarne vode. Tudi razlike v temperaturi zraka se izkoriščajo na podoben način pri čemer dodajmo, da lahko na ta način poleti tudi ohlajamo kakšen prostor, saj je stranski produkt črpalke ohlajen zrak, ki ga sicer izpustimo na prosto.

Avtomatizirana toplotna črpalka

Da je toplotna črpalka nekaj kar mora imeti vsaka hiša čivkajo že vrabci na strehi. So pa z moderno tehnologijo avtomatizirali tudi te naprave. To pomeni, da so do neke mere postale pametne, saj jih krmilimo kar s posebno aplikacijo naloženo na pametni telefon ali tablični računalnik. Na ta način toplotna črpalka deluje tudi v primeru, ko nas ni doma in pridemo v prijetno ogreto stanovanje. Lahko jih namreč uporabljamo za ogrevanje sanitarne vode ali celo za ogrevanje celotnega objekta.

Načeloma imajo svoj grelnik vode, če pa imamo v hiši novejši bojler lahko toplotno črpalko preko njega povežemo na ogrevalni sistem v hiši. Nakup se vam bo zagotovo izplačal, če pa vendarle menite, da je za vas začetni strošek previsko, pa vam na pomoč priskočijo hitri krediti. Na ta način niti občutili ne boste nakupa, saj boste v vmesnem času zelo veliko prihranili. Nakup, ki se vsekakor obrestuje in za katerega vam ne bo žal.

Tagovi:

Više članaka