Nasveti za cenejše ogrevanje

Nasveti za cenejše ogrevanje

Nasveti za cenejše ogrevanje

Ker vemo, da ogrevanje postaja vse dražje in dražje je na mestu, da zapišemo nekaj nasvetov za pocenitev oziroma prihranke na tem področju. V prvi vrsti je seveda pametno ne pretiravati s kurjenjem. Nobene potrebe ni, da bi se po stanovanju sprehajali v kratki majici in kratkih hlačah. V zimskem času si nadanemo kakšen pulover ali jopico in oblečemo udobne športne hlače ter nogavice. Temperatura v stanovanju naj bo med 21 in 23 stopinj.

Da bi bilo ogrevanje cenejše bo pripomoglo tudi premišljeno prezračevanje. Že res, da potrebujemo svež zrak v prostoru, a v zimskem času ne zračimo dlje kot 6 minut naenkrat. V nasprotnem primeru pretirano ohladimo stene stanovanja kar posledično pomeni nižje notranje temperature in še večji strošek za energente, saj bo treba mrzle stene ponovno segreti. V zimskem času je treba ravnati racionalno in izkoristiti ali uporabiti kakšen manjši trik, pa bo znesek na mesečni položnici precej nižji.

Pocenite ogrevanje s senčili

Morda se sliši za lase privlečeno, a je dejstvo, da lahko strošek za ogrevanje močno pocenimo z uporabo senčil. Ker so stekla zelo slab toplotni izolator je jasno, da skozi okna izgubimo ogromno toplotne energije, hkrati pa v stanovanje priteka hladen zrak od zunaj. Da bi to karseda zamejili, uporabimo senčila. Na zunanji strani spustimo roleto, na notranji pa žaluzije ali rolo. Na ta način ustvarimo zračni žep pred in za šipo, kar pomeni dodaten toplotni izolator in cenejše ogrevanje.

Le to lahko pocenimo še na nekaj načinov, a je včasih potreben tudi kakšen vložek. Nekoliko večji finančni vložek je tako zamenjava oken in vrat. Stara, dotrajana okna namreč prepuščajo veliko toplote na prosto in hladnega zraka v hišo, zato je bistvenega pomena, da za to težavo poskrbimo. Če je ta hip strošek za vas previsok vam lahko morda pomaga kakšen hitri kredit. V vsakem primeru tega stroška ne boste obžalovali.

Toplotna črpalka za cenejše ogrevanje

Da bi bil strošek za ogrevanje še nižji lahko poskrbite z nakupom in vgradnjo toplotne črpalke. Te so danes že tako majhne in tehnološko napredne, da jih lahko vgradimo v vsak dom. Nekoč je namreč veljalo, da sodijo zgolj v novogradnje, saj so morali zanje predvideti dovolj velik prostor. Danes to ni več potrebno, toplotne črpalke, pa lahko krmilimo celo na daljavo preko računalnika, tablice ali pametnega telefona in ustrezne aplikacije, ki se poveže s sistemom.

Na ta način se ogrevanje še dodatno poceni, poveča pa na drugi strani udobje bivanja. Poznamo več vrst toplotnih črpalk in sicer; zrak-voda, voda-voda in zemlja-zrak. Vse pa izkoriščajo razlike v temperaturi, ki jih zagotavljajo brezplačni okoliški zrak, voda in zemlja. Seveda naprava potrebuje tudi nekaj električne energije za upravljanje računalniškega sistema, a je količina bizarno majhna. Razmislite torej kako boste že naslednjo zimo prihranili več in prihranek raje namenili za kaj lepega in koristnega.

Tagovi:

Više članaka