Kako varčevati

Kako varčevati

Veš kako varčevati?

Živimo v časih, ko denarja vsekakor ne pobiramo po tleh, drži pa, da imamo na voljo precej več možnosti kot nekoč. Služenje denarja je nekaj, ampak ali vemo kako varčevati? Največkrat je težava v tem, da se vedno pojavi nekaj kar od nas terja nove stroške.

Prav zato je ključnega pomena, da si v glavi izdelamo jasno sliko tega kako bomo nekaj denarja pospravili na kupček. Seveda moramo imeti na razpolago tudi fond za nepredvidene dogodke kot so; okvara avtomobila, bele tehnike in podobno. Potem pa so tu še otroci, dopustovanje in tekoči stroški.

Ena od možnosti ustvarjanja prihrankov je zagotovo opcija, ko se odločimo, da bomo pri vsaki plači dali na stran določeno vsoto denarja ne glede na vse. Ampak kako varčevati, če ne vemo kaj je pred nami? Zelo enostavno. Zastavimo si cilj. Koliko časa bomo varčevali, koliko bomo privarčevali in za kaj bomo namenili ta denar.

Nekateri na takšen način kupijo nov avtomobil, zberejo dovolj denarja za polog pri nakupu nepremičnine, ali pa si zagotovijo lepšo starost in boljšo pokojnino. Seveda pa vedno obstaja nevarnost, da se bomo tega denarja polastili prej kot smo načrtovali in iz popolnoma drugačnih razlogov.

Kako varčevati če nujno potrebujemo denar?

Kot rečeno, zelo rado se pripeti, da pride do nekega neljubega dogodka, ko nemudoma potrebujemo nekaj denarja. Seveda nas zamika naš kupček, ampak kako varčevati, če ob vsaki priložnosti jemljemo s kupa? Tako seveda ne bo šlo. Recite si, da je ta denar nedotakljiv. Shranite ga v hranilnik, ki vam bo nekoliko otežil dostop do denarja.

Še bolje, položite ga na bančni račun in ga vežite za določeno število let. To pomeni, da denarja ne boste mogli dvigniti pred določenim datumom. Verjemite, kljub temu se boste znašli in vedno poiskali denar za razna popravila in druge reči, ki jih boste tisti hip potrebovali.

Eden pogostejših odgovorov na vprašanje kako varčevati z majhno plačo je, po svojih zmožnostih. To pomeni, da smo v življenju ravno prav skromni, da še nekaj malega ostane. Zakaj je to tako zelo pomembno? Še posebej ljudje z nižjimi dohodki so močno obremenjeni, ko pride do kakšnih nepredvidenih izdatkov.

Takrat nimajo na strani nobenega denarja, banka jim noče odobriti kredita, prijatelji pa tudi precej težko posodijo. Ravno zato je še kako pomembno biti discipliniran in prihraniti vsak mesec toliko, za kolikor se odločimo. Brez skrbi, uspelo vam bo!

Kako varčevati v paru?

Če komu, potem je nekoliko lažje varčevati parom. Par, ki živi skupno življenje se še kako dobro zaveda zakaj in kako varčevati. Skupno premoženje je pomembno, prav tako kot tudi skupni prihranki, ki zagotavljajo mirno prihodnost in eno skrb manj. Še posebej, ko pridejo na vrsto otroci ali potreba po selitvi v večje stanovanje.

Varčujete lahko na več načinov. Nekateri varčujejo z vezavo na banki, drugi z nakupom vrednostnih papirjev, tretji vložijo svoje prihranke v zlato. A pri vlaganju na borzo bodite previdni in ji namenite le toliko denarja kot si ga lahko privoščite, saj v tem primeru ne gre le za varčevanje, pač pa tudi zaslužek ali potencialno izgubo. Kako varčevati, da bi vseeno imeli dovolj za svoje potrebe, je verjetno uganka za vsakega med nami, a verjamemo, da smo vam dali nekaj dobrih iztočnic s katerimi si boste pomagali na poti do mace več prihrankov. Na ta način boste šli lažje na dopust in pokrili stroške takrat, ko bodo nenadejano stopili pred vas.

Tagovi:

Više članaka