Naj vas ne preseneti okvara avtomobila

Naj vas ne preseneti okvara avtomobila

Naj vas ne preseneti okvara avtomobila

Avtomobil je del vsakega gospodinjstva, v večini primerov pa na družino spadata kar dva. Še posebej kadar so vpleteni otroci zna biti logistika precej zahtevna, zato z enim avtom ne gre. Ker pa je jekleni konjiček tudi precej drag za vzdrževanje je dobro, da poskrbimo vsaj za to, da nas ne preseneti kakšna nepotrebna okvara avtomobila. In kdaj govorimo o takšni okvari? Seveda takrat, ko je ta plod naše napake, več napak ali zanemarjanja.

Da je okvara avtomobila prišla po nepotrebnem pomeni, da vozilo denimo nismo redno servisirali. In ne le to. Morda smo bili celo tako neprevidni, da nismo preverili niti nivoja motornega olja ali pa namenoma spregledali očitne znake, da z vozilom nekaj ni v redu. Morda zvok motorja, škripanje ali kakšni drugi zvoki ter nepričakovano ugašanje. V takšnih primerih je neredko edina rešitev kakšen hitri kredit za katerega pa v resnici ne bi bilo nobene potrebe, če bi bili previdnejši.

Ni servisa? Prihaja okvara avtomobila!

Poznamo mali in veliki servis avtomobila, pri čemer se malega opravi vsaj enkrat letno oziroma po določenih prevoženih kilometrih. Da nas ne bi presenetila okvara avtomobila nam bo mehanik preveril celotno vozilo, zamenjal olje v motorju, zračne in oljne filtre ter preveril delovanje zavor. Po potrebi nas bo opozoril na dotrajanost materiala, ali pa kar sam poskrbel za menjavo oziroma popravilo. Mali servis stroškovno ni pretirano drag, zato se mu ne splača izogibati.

Ker je lahko okvara avtomobila precej dražja kot sam servis je logično kaj je boljša rešitev. Da bi znalo priti do večje okvare nam signalizirajo tudi manjši in kasneje vse večji signali. Lahko se pojavi črn dim na zadku avtomobila pri speljevanju, morda slišimo ali čutimo pokašljevanje in trzanje motorja. Tudi z elektriko lahko pride do težav, zato bo treba preveriti in po potrebi zamenjati vžigalne svečke. Pozor pa tudi na pnevmatike, ki morajo biti prilagojene letnemu času.

Ko je okvara avtomobila dražja od vzdrževanja

Lastniki avtomobilov se zavedamo, da je vzdrževanje jeklenega konjička kar precejšen zalogaj. Že samo gorivo stane precej, potem so tu pnevmatike, redni servisi, registracija in z njo povezani stroški. A okvara avtomobila je lahko še precej dražja in boleča takrat, ko nastane zaradi naše malomarnosti. Redni servisi bodo poskrbeli, da do teh ne bi prišlo in se bomo po cesti vozili varno ter udobno. Kaj pa je veliki servis in zakaj je lahko ob neupoštevanju le tega okvara avtomobila zares gromozanska?

Pri velikem servisu nam avtomehanik poleg prej naštetega zamenja še glavni jermen, napenjalce, vodno črpalko in nekatere druge dele, ki se z leti in kilometri enostavno obrabijo. Že res, da takšen servis stane nekoliko več, a ga vozilo potrebuje šele pri dobrih 100.000 km ali več. Če pa denimo to ignoriramo in se nam strga glavni jermen, obstaja velika verjetnost, da bo uničen celoten motor kar pomeni več tisočakov škode, odvisno od vrste vozila.

Tagovi:

Više članaka