Kako v tehnični trgovini kupovati na obroke?

Kako v tehnični trgovini kupovati na obroke?

Kaj je nakup na obroke?

Da bi izvedli nakup na obroke moramo najprej kupovati v trgovini, ki to omogoča, hkrati pa zadovoljiti tudi določenim pogojem. Za nakup na obroke se odločimo navadno kadar kupujemo nekaj kar stane precej več kot imamo sami na razpolago kar se prihrankov tiče. Denimo sedežno garnituro, belo tehniko, novo televizijo ali pa avtomobil. Vse to je na obroke mnogo lažje kupiti kot z gotovino. Seveda je dobro razmisliti kdaj morda prav pride tudi hitri kredit.

Razlika med hitrim kreditom in klasičnim nakupom na obroke so v največji meri zahtevani pogoji. Trgovina kjer nakupujemo na obroke bo od nas večinoma zahtevala le osebni dokument in morda kakšno plačilno listo. Pri kreditih na banki pa je povsem mogoče, da bomo morali zadostiti več pogojem. Dokaj enako pa bosmo v obeh primerih plačali stroške odobritve kredita in obresti razen kadar ni izrecno zapisano, da tega ni. Ko boste naslednjič v trgovini s pohištvom pomislite tudi na to.

Kreditna kartica in nakup na obroke

Povsem mogoče je, da boste šli en dan po nakupih v trgovino z belo tehniko, nabrali preveč reči, da bi jih lahko plačali z gotovino in vam bodo predstavili nekaj možnosti kako bi potekal nakup na obroke. Ena od teh možnosti je tudi nakup s kreditno kartico, če jo seveda imate. V tem primeru se na takšni kartici nahaja določen znesek, ki ga v resnici porabite za nakup na obroke, banka pa vam nato preko kartice vsak mesec zračuna odtegne določen znesek.

Takšne kreditne kartice so na voljo praktično v vsaki banki, je pa njihov limit omejen glede na finančno sliko komitenta. Tisti z boljšimi prilivi imajo lahko tudi več limita. A ne povsem nujno. Če ste že kako drugače zadolženi ali denimo odplačujete kredit, ste morda v tistem trenutku kreditno nesposobni in bo banka dobro razmislila o tem koliko limita (če sploh) vam bo odobrila. Si ne predstavljate kaj je to?

Kreditna sposobnost in nakup na obroke

Kreditna sposobnost je izračun po določenih parametrih, ki banki prikaže vaše trenutno finančno stanje oziroma zmogljivost plačevanja dodatnih obveznosti. To se vrši z vpogledom v sistem Sisbon kjer so zabeležene vse vaše bremenitve, kot tudi morebitne izterjave. V tem primeru nakup na obroke skoraj zagotovo odpade, kajti banka vam transakcije ne bo odobrila. Zavedati se morate tega kako poteka nakup na obroke. Zadeve so sicer popolnoma logične, le da potrošniki na to niti ne pomislimo.

Ko nam v trgovini nekaj prodajo na obroke, to ne pomeni, da bomo obroke plačevali njim. Ne, stroške našega nakupa bo v naprej pokrila naša banka in trgovec bo prejel ves denar. Mi pa bo potem dolžni banki preko katere se je obročno odplačilo nakupa izvedlo. Če banka ugotovi, da smo kreditno nesposobni nam tega kredita oziroma nakupa na obroke seveda ne bo odobrila in trgovec nas bo razočaral z novico, da plačilo ni šlo skozi.

Tagovi:

Više članaka