Kaj piše v Sisbonu?

Kaj piše v Sisbonu?

Zakaj imamo Sisbon?

Sisbon je v resnici sistem, ki ga vodi Banka Slovenije in je namenjen bankam ter drugim finančnim ustanovam, da lahko preverijo finančno stanje posamezne fizične osebe v primeru, da želi ta pri njih najeti posojilo. Gre enostavno za to, da si želijo banke poslovati z osebami, ki lahko zagotovijo svojo plačilno sposobnost. V sistem Sisbon se tako poroča s strani bank in sicer, o morebitnih kreditih, limitih in drugih finančnih poslih, ki bi lahko bistveno vplivali na sklepanje posojilne pogodbe.

Prav zaradi Sisbona ljudje velikokrat ne dobijo odobrenega kredita, ker banka enostavno oceni, da so preveč zadolženi in s tem neprimerni za posojilo pri njih. Banka se namreč na ta način zavaruje, da ne bi ostala brez odplačila s strani kreditojemalca. V tem pogledu jih gre seveda razumeti, a sam sistem morda vedno vendarle ne kaže povsem jasne in ažurne slike, za kar so krivi določeni protokoli in način brisanja zastarelih informacij.

Kaj vse se beleži v Sisbon?

V sistemu Sisbon banke tako poročajo o vseh bančnih poslih, kot so hitri krediti in druga posojila, a tudi o limitih in celo kreditnih karticah. Bolj kot ste zadolženi, manj imate možnosti, da boste s takšno finančno sliko v Sisbon, prejeli nov kredit. Prav tako se tam znajdejo podatki, ki so vezani na morebiten osebni stečaj. Čeprav ste z njim morda opravili že pred leti pa se lahko zgodi, da podatki ostanejo tam zapisani še za precej časa. V prvi vrsti zato, ker tako določa zakon, potem pa tudi zato, ker bank nihče ni pozval k izbrisu podatkov.

Dejstvo je, da bi morale banke to sicer po zakonu narediti same. Če navkljub temu vpis še vedno obstaja pa mora posamezno banko o tem obvestiti fizična oseba na katero se račun Sisbona nanaša. To se stori preko telefona, spletne pošte direktno na banko ali pa preko posebnega obrazca, ki se ga predloži Banki Slovenije.

Sisbon je čist pa ne dobim kredita

Denimo, da ste na podlagi vseh teh informacij uredili stanje v svojem Sisbon računu in tam ni več videti nikakršnih terjatev, pa vseeno ne dobite kredita na svoji banki. Razlog je lahko v tem, da k temu pripomore vaša boniteta. Boniteta žal ni vidna vam v sistemu Sisbon, pač pa ga preverijo posamezne banke preko sistemov, ki so jim na voljo. Je pa tako, da je boniteta odvisna tudi od vaših preteklih finančnih poslov, čeprav že dolgo niso več zapisani v Sisbonu.

Kaj lahko storite v tem primeru? V resnici zelo malo ali pa kar nič Banke vam v tem primeru kredita ne bodo odobrile, težave pa imate lahko že z najemom enostavnega limita. Kljub vsemu ne obupajte in na spletu poiščite kakšno banko, ki svoje storitve nudi brez vpogleda in preverjanja vaše kreditne sposobnosti. K sreči obstajajo tudi takšne banke in posojilnice, seveda pa v tem primeru prej preverite vse pogoje.

Tagovi:

Više članaka

Potek osebnega stečaja

Potek osebnega stečaja

Ko se človek zadolži na banki ali kje drugje niti v sanjah ne pomisli, da nekoč ne bi vrnil izposojenega denarja. Žal pa se zgodi, da nek hitri kredit morda ne zmore odplačati, ker je vmes ostal brez

Pomen računovodstva v podjetju

Pomen računovodstva v podjetju

Podjetništvo je resna zadeva, ki zahteva veliko požrtvovalnosti, truda in tudi precej znanja na različnih področjih. Ob tem, da je treba znanje vložiti v samo storitev in delo, ki se v podjetju