Potek osebnega stečaja

Potek osebnega stečaja

Kaj je osebni stečaj?

Ko se človek zadolži na banki ali kje drugje niti v sanjah ne pomisli, da nekoč ne bi vrnil izposojenega denarja. Žal pa se zgodi, da nek hitri kredit morda ne zmore odplačati, ker je vmes ostal brez zaposlitve ali pa se mu je pripetila kakšna druga resnejša zadeva, ki ga je finančno oslabila. V tem primeru bo banka zahtevala svoje in nemalo ljudi tako napove osebni stečaj. Gre za dokaj podoben postopek, kot to velja za podjetja z likvidnostnimi težavami.

Žal osebni stečaj pomeni, da bo oseba ostala brez vsega premoženja ne glede na to ali ima morda nepremičnino (hišo, stanovanje) ali premičnino (avtomobil, motor) in druge vrednejše reči. Za zaplembo in odprodajo skrbi stečajni upravitelj, ki je bil v sodnem postopku dodeljen s strani sodišča. Ta bo bdel tudi nad vsemi finančni posli osebe v času poteka osebnega stečaja. Torej, nad plačo in drugimi prilivi ter potencialnimi drugimi prihodki.

Kdaj osebni stečaj ni dobra ideja?

Zagotovo osebni stečajni dobra ideja v primeru, ko se človek o tem ne informira dovolj. Sam postopek je izjemno zahteven, dolgotrajen in lahko močno poseže v življenje posameznika. Če nameravate razglasiti osebni stečaj, saj ste pred tem vse premoženje prepisali na partnerja ali otroke, pozor! Tovrstni posli se v primeru stečaja gledajo za določeno obdobje za nazaj. To seveda pomeni, da osebni stečaj ne gre mimo prepisane hiše pred enim letom, ampak jo bo sedaj izgubil nov lastnik.

S stečajem se ne gre igrati in v primeru, da niste povsem prepričani, da je to idealna rešitev za vas, se prej posvetujte z odvetnikom. Obstajajo seveda tudi takšni, ki se izključno ukvarjajo zgolj z osebnimi stečaji. In prav ti odvetniki so najboljši za vas, saj poznajo vse zakone in tudi trike s katerimi morda ne boste ostali brez vsega. Dejstvo je, da zakon na določenih točkah ščiti tudi vas, kar pa vam stečajni upravitelj seveda ne bo povedal.

Imam avto in ne upam v osebni stečaj

Kot rečeno, osebni stečaj vpliva na celotno vaše premoženje. Če imate avtomobil, vam ga bo stečajni upravitelj seveda zaplenil in odprodal, da bo šlo lahko nekaj denarja v stečajno maso. Slednja je namenjena poplačilu upnikov katerim ste ostali dolžni. Največkrat so to banke in zavarovalnice. A ni nujno, da boste zares ostali brez avtomobila. Če gre za vozilo, ki ni pretirano drago in lahko dokažete, da avto nujno potrebujete za opravljanje vaše službe, ali za prevoz otrok, vam ga bo sodišče dovolilo obdržati.

Tega vam stečajni upravitelj ne bo povedal, ker je znesek, ki ga bo od vas pridobil, ključen tudi za njegov zaslužek. Grdo, a tako pač je. Naj vas osebni stečaj ne potisne v še večje težave. O vsem tem kaj lahko in kaj ne, vas bo poučil vaš odvetnik in vam pripravil tudi vse potrebne obrazce ter dokumentacijo, ki jo morate v določenem roku dostaviti sodišču. Sami tega verjetno ne boste zmogli.

Tagovi:

Više članaka