Se avto splača ali ne

Se avto splača ali ne

Ko se človek vpraša ali se avto splača ali ne

Če se sprašujete ali se avto splača ali ne, potem se verjetno odločate o njegovem nakupu, ali pa samo tuhtate, če ne bi raje prodali svojega in se vozili na kak drug način. Sploh ne gre samo za to, da je avtomobil precejšen strošek za povprečnega uporabnika, pač pa tudi za to, da ga veliko ljudmi med nami v resnici ne potrebuje.

Ali se avto splača ali ne, boste morali presoditi sami, mi pa vam bomo v tokratnem članku skušali podati nekaj iztočnic za lajšo končno odločitev. Za začetek se vprašajte koliko kilometrov mesečno naredite z avtomobilom. Potem zraven na listek napišite koliko od teh kilometrov bi zmogli premagati na kak drug način. Presenečeni boste, ko boste ugotovili, da morda avtomobila sploh ne potrebujete.

Družine z majhnimi otroki navadno potrebujejo vsaj en avtomobil. Nikakor pa to ni nujno. Še posebej kadar živite v urbanih središčih kjer je na razpolago reden javni prevoz.

Se avto splača ali ne je odvisno od marsičesa

Sprašujete se ali se avto splača ali ne. Seštejte vse stroške in glavobole, ki vam jih vozilo na štirih kolesih povzroča. Tu govorimo o rednih servisih in vzdrževanju, registraciji in zavarovanju, menjavo pnevmatik (tudi zimske in letne), gorivo, potem pa so tu seveda še nepričakovane okvare ali poškodbe, ki jih je potrebno sanirati.

K temu dodajte družinski proračun, odštejte vse preostale stroške in preverite koliko denarja vam na letni ravni ostane. Potem v ločen stolpec zapišite koliko denarja bi za svoje poti potrebovali, če bi uporabljali javni prevoz. Sedaj pa poglejte seštevek, ki ste ga naredili malce prej in boste kmalu ugotovili koliko denarja vam bi lahko še ostalo za kaj drugega.

Ali se avto splača ali ne, boste povedali vi, a ne dvomimo, da vam prej pridobljena številka nekoliko privzdigne obrvi. Morda bi si s tem denarjem lahko privoščili letni dopust, ali pa kupili kaj lepega zase ali družino. Vsekakor vredno premisleka.

Že veste ali se avto splača ali ne?

Morda ste le eden tistih, ki enostavno morajo imeti avtomobil. Slovencem nam je nekako kar prirojeno, da pri hiši mora biti vsaj en avtomobil ker sicer, huh. V resnici se ne bi zgodilo prav nič. Če še vedno ne veste ali se avto splača ali ne, pomislite, ali niste morda doma v okolju kjer imate na voljo sistem za deljenje avtomobilov. Še posebej v urbanih središčih je postalo to zelo moderno in še kako uporabno.

Navadno gre za električne avtomobile, ki so vam na voljo preko posebnih aplikacij za smešno letno naročnino in doplačilo kilometrov, ki jih prevozite. Pri tem odpade strošek za gorivo, pa stroški servisov, popravil, menjave pnevmatik in še in še. Če se avto splača ali ne pove ravno prej omenjeni izračun in primerjava s preostalimi možnostmi ki so na voljo.

Če ste se pripravljeni odpovedati “luksuzu” in se kilometrov lotiti na drugačen način, se lahko pripeti da bo vaš naslednji dopust precej bolj sanjski kot zadnji. Se sprašujete kako boste tja odpotovali? Z letalom, avtobusom, vlakom, naročenim prevozom, kakorkoli. Pa verjetno vam bo še nekaj malega ostalo.

Tagovi:

Više članaka