Koliko pasem psov poznamo?

Koliko pasem psov poznamo?

Veste koliko pasem psov poznamo?

Psi so ena najpogostejših domačih živali v našem domu. Nekateri imamo radi manjše, drugi večje pse, vsi ljudje pa gojimo določeno vrsto simpatije do neke posamezne pasme. Pa veste koliko pasem psov poznamo? Za začetek povejmo, da je človek psa udomačil že pred približno 15. 000 leti.

Morda ste imeli glede tega koliko pasem psov poznamo, v glavi različne številke in celo precej večje, a nekako velja, da na svetu obstaja okoli 450 pasem psov. Psi so bili v preteklosti odlični pomočniki pri lovu, kot tudi naši čuvaji. A lastništvo psa je danes močno preseglo te okvirje.

Pes je danes človekov najboljši prijatelj, živi in spi v njegovem stanovanju, ter se prehranjuje kvalitetno in živi nadvse brezskrbno. Vsaj v večini primerov to seveda velja. A pes potrebuje svoj prostor in predvsem potrebuje tudi gibanje. Všeč so jim dolgi sprehodi, kakšno lovljenje vržene palice ali žoge in prosto tekanje po naravi. Radi imamo pse in oni imajo radi nas.

Koliko pasem psov poznamo ne igra vloge pri nakupu psa

Navadno res ne saj se pred nakupom ne vprašamo koliko pasem psov poznamo, ampak si ljubkega psička ogledamo pri sosedih, ali pa se zaljubimo v neko pasmo povsem slučajno, ko smo zunaj na sprehodu. Tako kot je to pri vseh ostalih rečeh, je tudi privlačnost med človekom in določeno pasmo psa očitna.

A pozor, pri izbiri pasme psa je potrebno biti pozoren tudi na njihove potrebe in karakter. Dejstvo koliko pasem psov poznamo ni tako pomembno kot to, da se o določeni pasmi poučimo. Ni vsaka pasma za v hišo in ni vsaka pasma za na prosto. Si predstavljate čivavo v ograjenem pesjaku pred hišo?

Verjetno ne in mi tudi ne. Potrebno se je poučiti kaj kakšna vrsta psa potrebuje za kvalitetno življenje. Smo sposobni nahraniti velikega psa in mu nuditi vse tiste sprehode in svobodo ki jo potrebuje? Če nimate hiše in prostora zunaj kjer bo bival, potem velik pes ni za vas.

Vemo koliko pasem psov poznamo a vseh psov pač ne

Psi imajo različen karakter zato ni pomembno zgolj koliko pasem psov poznamo, ampak kako dobro poznamo prav določeno vrsto psa. Je agresiven, napadalen, trmast, potrebuje pasjo šolo, ali pa je ubogljiv, plah in potrebuje zares varno okolje za svoje bivanje. Nekateri psi so odporni mraz, drugi se tresejo v poletnih večerih.

Kot vidite, koliko pasem psov poznamo res ni najpomembnejša stvar, je pa potrebno vložiti nekaj svojega časa in določeno pasmo dobro spoznati, se o njej poučiti in se pripraviti na prihod psa. V resnici gre podobno kot pri otroku. Tudi prihod psa pomeni, da mu kupimo ustrezno ležišče, hrano, opremo in podobno.

Če bo pes zunaj, naj nikar ne bo privezan na težko verigo. Raje ogradite dovolj velik prostor in mu dajte nekaj svobode. Če bolj delikatnih pasem psov niste sposobni imeti, jih pač ne imejte. Omislite si raje psička za katerega imate dovolj prostora doma in ste ga sposobni nahraniti, ter skrbeti za njegovo zdravje.

Tagovi:

Više članaka