Ko je potrebna zamenjava oken

Ko je potrebna zamenjava oken

Ko je potrebna zamenjava oken

Stare zgradbe so znane po tem, da energetsko niso najbolj varčne. To pomeni, da imajo slabšo toplotno izolacijo ob tem, pa še starejša okna in vrata. Zakaj je to pomembno? Zato, ker takšna okna in vrata slabo zadržujejo toploto v hiši, poleti pa vanjo spuščajo vročino. Takrat je potrebna zamenjava oken. Načeloma se ta menja lahko skozi celo leto, največkrat pa se okna menja spomladi, saj je takrat na trgu največ povpraševanja.

In zakaj zamenjava oken največkrat poteka v tem letnem času? Po večini zaradi tega, ker je zunaj že dovolj stabilno vreme, temperature so prijetne in ni nevarnosti, da bi nas zeblo zaradi prepiha. Danes so najbolj priljubljena večslojna okna, ki obljubljajo nekaj več toplotne izolacije. Verjetno vam je že jasno, da to pomeni velik prihranek tako pri ogrevanju pozimi kot ohlajevanju poleti. Še posebej v času energetske krize, ko se energenti močno dražijo se vam lahko ta poteza močno obrestuje.

Koliko stane zamenjava oken?

Res je, da je zamenjava oken kar precejšen strošek, ki pa je odvisen seveda od tega koliko oken imate. Če živite v hiši z več manjšimi okni bi bilo morda smiselno razmisliti o združevanju nekaj lin. To pomeni, da dve stari okni dejansko združite v eno večje. Lastnikom hiš največkrat pomagajo hitri krediti, ki so precej dostopni in omogočajo porazdelitev stroškov na vsaj 12 mesečnih obrokov. Je pa pri menjavi oken in vrat potrebno misliti še na druge reči.

Najprej je treba izbrati ustrezna okna, sicer se vam zamenjava oken ne bo obrestovala. Glejte na kvaliteto in ne zgolj na ceno. To vam bo nadaljnjih nekaj desetletij zagotovilo mirno in udobno bivanje v hiši ali stanovanju. Z novimi okni, pa pridejo na vrsto tudi nova senčila. Tako zunanja kot notranja, zato imejte v mislih, da tudi ta veliko prispevajo k vzdrževanju idealne temperature, obenem pa nudijo še uravnavanje količine vpadne svetlobe.

Hitra zamenjava oken

Da bo zamenjava oken potekala hitro in brez težav najemite mojstre, ki to obvladajo. Najbolje, če kar iz tistega podjetja, kjer boste nova okna kupili. Pred nakupom se pogovorite še o senčilih in izberite ustrezne rolete pri katerih mislite tudi na komarnike katere vam bodo vgradili kar v isto navojno kaseto. Kombinirajte še z notranjimi senčili pri katerih je izbire zares veliko. Klasične so različne zavese, v zadnjem času pa vse bolj priljubljene žaluzije in roloji.

Ne le zamenjava oken, tudi senčila korenito pripomorejo k vzdrževanju temperature poleti in pozimi. V zimskem času s spuščeno roleto in kvalitetnim notranjim senčilom prihranimo ogromno denarja pri ogrevanju, saj nam topel zrak ne uhaja več skozi okna. Steklo je namreč izjemno slab izolator, zato pred in za njim naredimo pregrado s katero ujamemo vmesen zrak, ki pa deluje kot dodaten toplotni izolator. Številke vas bodo navdušile in nikoli več ne boste pomislili, da ste za okna zapravili preveč.

Tagovi:

Više članaka