Kako zaprositi za socialno pomoč

Kako zaprositi za socialno pomoč

Vas zanima kako zaprositi za socialno pomoč?

Življenje je lepo, pravijo. A je na trenutke tudi precej kruto in od nas zahteva, da se mu prilagajamo iz trenutka v trenutek. Živimo v družbi kjer je potrebno za preživetje služiti denar. Ampak, pridejo trenutki ko gre vse narobe in takrat se mnogi vprašajo tudi kako zaprositi za socialno pomoč. K sreči živimo v državi, ki je tako naravnana, da s svojimi mehanizmi omogoča vsaj nekaj najnujnejše pomoči. Socialna pomoč je sicer tisto zadnje kar bi si človek želel, a v brezizhodni situaciji je potrebno kdaj narediti tudi ta korak. Povedali vam bomo kako zaprositi za socialno pomoč in kdo je do nje upravičen. Gre za pomoč, ki ni neomejena in mora biti dobro utemeljena. V nadaljevanju si bomo ogledali kakšne pogoje morate izpolnjevati, da lahko zaprosite za socialno pomoč in tudi kaj to v nadaljevanju pomeni za vas. A zapomnite si nekaj, nobenega sramu ni v tem, če se človek v težkih trenutkih zateče po pomoč.

Kako zaprositi za socialno pomoč in kdo je do nje upravičen?

Verjetno vas zanima kako zaprositi za socialno pomoč in kdaj ste do nje sploh upravičeni. Vsekakor je jasno in neizpodbitno dejstvo, da je do takšne državne pomoči upravičena oseba, ki nima dovolj denarja za osnovno preživetje. Še en pomemben faktor je tudi morebitno premoženje (nekaj kar bi lahko prodali; avtomobil, delnice itd. ). Če ste brezposelni, morate za socialno pomoč izpolnjevati še nekaj drugih zahtev.

Morate biti denimo aktivni pri iskanju zaposlitve, kar pomeni da ste prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Kako zaprositi za socialno pomoč če nisi delovno sposoben? Seveda so tudi ljudje, ki zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov niso sposobni za delo. Tudi takšnim pripada pomoč. Vsekakor pa morate biti državljan Republike Slovenije in imati tu prijavljeno stalno prebivališče.

Lahko pa oddate prošnjo tudi v primeru da ste tujec. Pri tem morate imeti dovoljenje za stalno bivanje v Republiki Sloveniji. Torej kar nekaj pogojev seveda je, a to ni nič nenavadnega, saj je socialna pomoč rezervirana zares le za najšibkejše in najbolj ogrožene osebe.

Kako zaprositi za socialno pomoč in koliko dobim?

Minimalen znesek socialne pomoči na osebo je določen za vsako leto posebej in se opira na tekoče življenjske stroške. Če vas zanima kje in kako zaprositi za socialno pomoč, lahko povemo, da na dva načina. Eden je da se v času uradnih ur oglasite v vaši območni enoti CSD (center za socialno delo), ali pa vlogo izpolnite kar preko spleta. V tem primeru boste obiskali spletni portal e-uprava, poiskali ustrezen obrazec in ga izpolnili. Pri tem pa boste potrebovali tudi digitalno potrdilo, ki je nameščeno na računalniku. Verjetno vam je zdaj nekoliko bolj znano kako zaprositi za socialno pomoč, dodajmo pa še nekaj podrobnosti. Za socialno pomoč lahko zaprosite tudi v primeru, da ste zaposleni, a ne prejemate zneska v vičini določene minimalne plače. Višina dodeljene socialne pomoči bo odvisna od več dejavnikov kot so; število družinskih članov, višina dohodkov, prihrankov, premoženja in podobno. Če ste v težavah, vsekakor ne oklevajte in se obrnite po pomoč.

Tagovi:

Više članaka