Kako so izumrli dinozavri?

Kako so izumrli dinozavri?

Če se sprašujete kako so izumrli dinozavri boste presenečeni

V šoli so nas seveda poučili o tem kako so izumrli dinozavri, da je pred več kot 100 milijioni let, ko so bili na vrhuncu svoje moči, na Zemljo priletel ogromen asteroid in povzročil izumrtje teh veličastnih bitij. A življenje ni izumrlo, preživele so nekatere manjše vrste in se razvijale naprej, ter se prilagodile razmeram.

A tudi dinozavri (vsaj delček njih) še vedno hodijo po našem planetu. Znanstveniki so že zdavnaj ugotovili, da veliko živali vsebuje genske zapise dinozavrov, a so se tako prilagodile skozi tisočletja evolucije, da so danes videti povsem drugače. Kako so izumrli dinozavri načeloma vemo, ampak kako je bilo to v resnici videti?

Ogromen asteroid se je po dolgem sprehodu skozi vesolje izognil vsem oviram, da bi naposled prekrižal svojo pot z našim planetom. Ko je silovito trčil vanj, se je dvignila ogromna količina prahu, ki je za dolgo časa zastrla sonce in povzročila propad rastlinja in vsaj polovice živalstva.

Kdaj in kako so izumrli dinozavri?

Padec asteroida naj bi bil krivec za to, da se danes pogovarjamo o tem kako so izumrli dinozavri. A vsi znanstveniki se s tem ne strinjajo in posvečajo svoja leta raziskovanju drugih možnosti. Zaenkrat gre zgolj za domneve, a jasno je, da se je v določenem obdobju zgodilo nekaj velikega saj v plasti zemlje, ki označuje obdobje kreda-terciar dobesedno ni nobenega fosila.

Videti je, kot bi življenje takrat enostavno prenehalo obstajati. To je teza o tem kako so izumrli dinozavri, hkrati pa tudi dognanje, da je nekaj živalstva vendarle preživelo. Ti dokazi ležijo na različnih koncih sveta, ponekod pa jih praktično ni.

Na Zemljo naj bi takrat priletel asteroid velik kot najvišja gora na našem planetu. Uničenje je bilo seveda katatrofalno. Zasledili smo tudi zanimivo tezo, da bi dinozavri ta dogodek lahko celo preživeli, če bi asteroid na planet padel zgolj pol minute kasneje, saj bi (zaradi rotacije zemlje) takrat pristal v morju.

Zdaj veste kako so izumrli dinozavri

Povedali smo kako so izumrli dinozavri in ne moremo reči drugega kot, da v nasprotnem primeru verjetno danes ne bi bilo nas in tega članka ne bi mogli brati. Usoda je hecna reč, prav tako kot narava. Ta vedno poskrbi za preživetje najmočnejših, najbolj iznajdljivih in ne vedno največjih.

Večja bitja namreč potrebujejo več hrane in vode, medtem ko manjša manj in tudi lažje najdejo varno zatočišče. Minili so milijoni let preden se je človek razvil iz vrste, ki prišla iz morja na kopno in pričela svojo več milijonov let dolgo potovanje. Vemo kako so izumrli dinozavri, a marsičesa še ne vemo in ne razumemo.

Pravzaprav silimo v vesolje, pa v resnici niti lastnega planeta ne poznamo. Globine morja so nam nedostopne in tam živijo bitja kakršnih še ni uzrlo človeško oko. Tudi ta dan bo prišal in takrat ne smemo biti presenečeni, če ugotovimo, da se je tam spodaj razvila morda prav posebna vrsta inteligentnega življenja.

Tagovi:

Više članaka