Ali nesmrtnost obstaja?

Ali nesmrtnost obstaja?

Pa poglejmo ali nesmrtnost obstaja

Morda se vam bo nesmiselno zdelo brati članek o takšni temi, ki ima že na prvi pogled mogoč zgolj en odgovor. A v resnici to ne drži povsem. Če se sprašujete ali nesmrtnost obstaja, potem moramo reči, da skoraj vrjetno to drži. Seveda ne poznamo človeka, ki bi bil nesmrten, zato pa smo si izmislili vampirje. Ali pač?

Če želimo najti odgovor na vprašanje ali nesmrtnost obstaja, bomo morali pogledati malce bolj na široko, a tudi globoko. Za začetek povejmo, da se življenjska doba človeka ves čas podaljšuje. To smo dosegli z različnimi prilagoditvami in evolucijo, kot seveda tudi z iznajdbo modernega življenja in zdravilstva.

Prav to nam namreč omogoča, da nismo več izpostavljeni toliko nevarnostim kot naši predniki, živimo varno v svojih zatočiščih in se vse bolj zdravo prehranjujemo. Prav tako se zavedamo pomena gibanja, vnosa mineralov in vitaminov v telo, ter imamo na razpolago odlično zdravniško oskrbo. Sedaj smo že bližje kajne?

Ali nesmrtnost obstaja ni zgolj enosmerno vprašanje

Ker vidimo, da se življenjska doba ves čas nekoliko zvišuje, je jasno, da se vprašamo ali bomo kdaj živeli neskončno. Kdo ve, a pred tem bodo morali svoje opraviti še znanstveniki in ugasniti gen, ki našemu telesu sporoči, da je čas za pričetek staranja. Ali nesmrtnost obstaja ne je seveda stvar debate in filozofskih razprav.

Pa ne zgolj to. Na mizi imamo tudi dokaze, da staranje dejansko deluje kot neke vrste računalniški program z napako. Ali nesmrtnost obstaja bomo ugotovili, ko ga bomo znali enkrat popraviti in se bodo pričele naše celice obnavljati v neskončnost. Takrat bomo tudi večno živeli. A do tja je pot še dolga, če sploh obstaja.

Lahko pa povemo naslednje. Pustimo za hip človeka ob strani in pojdimo na živalski in rastlinski svet. Prav šokirani smo, ko slišimo, da obstajajo želve, ki so stare več 100 let. Pa kiti z 200 in več leti. Pred kratkim je prišla v medije novica, da je doslej odkriti najstarejši morski pes star kar 500 let!

Kje so meje in ali nesmrtnost obstaja ali ne?

Ali nesmrtnost obstaja je seveda tema pogovorov in vprašanje ki vzburja množice. Prej smo govorili o živalih, ki doživijo častitljivo starost, pa verjetno pravih rekorderjev še videli nismo. In to še ni vse. Znanstveniki so že pred časom odkrili meduzo za katero pravijo da je nesmrtna.

Celice te meduze se neprestano obnavljajo in dejansko še niso videli primerka, ki bi poginil, oziroma končal svojo življenjsko pot. Gre to v stoletja, tisočletja, neskončnost? Odgovora na vprašanje ali nesmrtnost obstaja žal še nimamo, vsekakor pa imamo zelo dobre nastavke, da vemo po kateri poti moramo hoditi, da jih bomo našli.

A dejstvo je, da si nesmrtnosti želimo. Seveda ob spoznanju, da si želimo biti ves čas čili in zdravi. Da bi zgolj veneli v kotu kot kakšno drevo, pač ne pride v poštev. In ko smo ravno pri drevesih. Ali ste vedeli, da najstarejša drevesa na planetu dosegajo števila v tisočih? Najstarejše drevo na svetu je bor v kalifornijskem gorovju, ki nosi častitljivo starost kar 5067. Si predstavljate kdo vse se ga je morda dotaknil?

Tagovi:

Više članaka